Διαμονή
Εμφάνιση πλοήγησης
Απόκρυψη πλοήγησης

© 2017  Aristoteles Holiday Resort & Spa

ΧΑΛΚΙΔΙΚΗ ΟΥΡΑΝΟΥΠΟΛΗ

Καλωσήλθατε στην Ουρανούπολη, έναν τόπο φιλόξενο κι ευλογημένο από την φύση. Ζούμε εκεί που γεννήθηκε και φιλοσόφησε ο Αριστοτέλης, εκεί που γεννήθηκε και ζει εδώ και 11 αιώνες η μεγαλύτερη μοναστική πολιτεία της χριστιανοσύνης, το Άγιο Όρος.

Η Ουρανούπολη είναι το κατώφλι του Άθω. Καθημερινά από το μικρό λιμάνι στη σκιά του Πύργου ξεκινούν τα καράβια στα οποία επιβιβάζονται οι προσκυνητές (αφού προηγουμένως εφοδιαστούν από το "γραφείο προσκυνητών" τη σχετική άδεια) για να φτάσουν στο επίνειο του Άγιου Όρους, τη Δάφνη.

Η Ουρανούπολη πήρε το όνομα της από την αλεξανδρινή πόλη που ίδρυσε το 315 π.Χ ο Αλέξανδρος, ο γιος του Αντίπατρου και αδελφός του Κασσάνδρου. Η πόλη αυτή κτίσθηκε πάνω στα ερείπια της Σάνης αποικίας των Ανδρείων, την οποία κατέστρεψε εκ θεμελίων ο Φίλιππος ο Β'. Σωζόμενα νομίσματά της φέρουν την επιγραφή "ΟΥΡΑΝΙΑΣ ΠΟΛΕΩΣ". Κάποια άλλα από την μία όψη φέρουν παράσταση της Ουρανίας Αφροδίτης, καθισμένη σε σφαίρα και από την άλλη όψη ήλιο με οκτώ ακτίνες.

Τον 10ο αιώνα στη χερσόνησο του Άθω ιδρύονται τα πρώτα μοναστήρια. Ένα από αυτά είναι και η "Μονή Ζυγού" ή "Φραγγόκαστρο" που βρίσκεται κοντά στην Ουρανούπολη, όπου ασκήθηκε για ένα περίπου χρόνο ο Όσιος Αθανάσιος ο Αθωνίτης ο ιδρυτής της Μεγίστης Λαύρας. Η Μονή αυτή βρίσκεται ακόμη στο στάδιο της ανασκαφής κατά την οποία αποκαλύπτονται σημαντικά ευρήματα και κατέχει το σπουδαίο προνόμιο να είναι η μοναδική εκτός Αγίου Όρους και επομένως επισκέψιμη από γυναίκες.

Ο ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΠΥΡΓΟΣ

Στις αρχές του 14ου αιώνα χτίζεται από την Μονή Βατοπεδίου ο βυζαντινός Πύργος που δεσπόζει στην Ν.Δ άκρη του χωριού με σκοπό τη προστασία του μετοχιού και είναι ο πιο μεγάλος και ο πιο καλά διατηρημένος (ιδιαίτερα μετά από την πρόσφατη αναπαλαίωσή του) στη Χαλκιδική. Τον 19ο αιώνα μετά από σεισμό γκρεμίζεται ο τελευταίος όροφός του. Τότε επισκευάζεται και παίρνει την τελική του μορφή.

Μετά την μικρασιατική καταστροφή, πρόσφυγες από τα νησιά του Μαρμαρά στη Προποντίδα συγκεντρώνονται στο χώρο αυτό βρίσκοντας στέγη στο Πύργο, στα κοντινά του κτίρια και αντίσκηνα. Το 1926 κτίζονται τα πρώτα σπίτια του χωριού, κάποια από τα οποία διατηρούνται ακόμη. Αργότερα οι κάτοικοι χτίζουν την Εκκλησία, το Σχολείο και αρχίζει να οργανώνεται μια κοινότητα με το όνομα "Προσφόριον", ύστερα "Πύργος " και γύρω στο 1960 παίρνει το οριστικό της όνομα "Ουρανούπολη". Το 1928 συνδέεται με τη ζωή του χωριού το ζεύγος Lock που εγκαθίσταται στον πύργο. Η συνεργασία του ζεύγους (το οποίο χρησιμοποιεί σχέδια αντιγραμμένα από κώδικες των μοναστηριών) με κατοίκους του χωριού που γνωρίζουν τη τέχνη του χαλιού, βάζει τα θεμέλια της τοπικής βιοτεχνίας που δίνει δουλειά και έσοδα σε πολλές οικογένειες.

ΣΗΜΕΡΑ

Σήμερα η Ουρανούπολη θεωρείται ένα από τα σημαντικότερα θέρετρα της βόρειας Χαλκιδικής. Διαθέτει αρκετά εστιατόρια, ταβέρνες, ξενοδοχεία, clubs, bars, μαγαζιά λαϊκής τέχνης, τα οποία προσφέρουν καλό φαγητό και άνετη παραμονή. Τους θερινούς μήνες κάθε μέρα εκτελούνται κρουαζιέρες από το λιμάνι του χωριού στη δυτική πλευρά του Άθω, όπου μπορεί κανείς να δει (από μακριά) όσα μοναστήρια βρίσκονται εκεί. Μπορεί ακόμη να χαρεί την καθαρή θάλασσα ή να εκδράμει στα απέναντι νησιά, τα Δρένια.

Για όσους αγαπούν τη φύση υπάρχουν αρκετοί δρόμοι περιπάτου στους κοντινούς κατάφυτους από ελιές και πεύκα λόφους. Υπάρχει ακόμη η δυνατότητα επίσκεψης της περιοχής "Σέρβικο" στη Βόρεια πλευρά της χερσονήσου ή της "Μονής Ζυγού" που απέχει μόλις 2 χιλιόμετρα από το χωριό.

Στο χωριό αξίζει να επισκεφθείτε τον βυζαντινό πύργο, σε μια πτέρυγα του οποίου υπάρχει έκθεση βυζαντινών αρχαιοτήτων και εικόνων. Στα μαγαζιά λαϊκής τέχνης υπάρχουν τα φημισμένα χαλιά με τα βυζαντινά σχέδια και τα χαλιά από τρίχα κατσίκας καθώς και δείγματα βυζαντινής αγιογραφίας ή κοσμήματα φτιαγμένα με φυσικές πρώτες ύλες. Μπορείτε επίσης να προμηθευτείτε προϊόντα βιολογικής καλλιέργειας όπως λάδι, κρασί, μέλι τσίπουρο, ρίγανη, διάφορα τσάγια κ.ά. Τα βράδια στις ταβέρνες δοκιμάστε τα φρέσκα ψάρια του Σιγγιτικού και απολαύστε ξένοιαστες στιγμές και αν σταθείτε τυχεροί μπορεί να συμμετέχετε στις πολιτιστικές εκδηλώσεις που συμβαίνουν τις πανσέληνες νύχτες του Αυγούστου.

Hide box
EL | EN | DE | RU

Online Booking

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά!

Τα πεδία με * είναι υποχρεωτικά!

ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗ ΚΡΑΤΗΣΗ

Tel +30 2377 071012
info(at)aristoteles.gr

 by mare-art.com